Zobacz wszytkie serwisy JOE.pl
blogiblog4u.pl blogiblogasek.pl katalog stronwjo.pl avataryavatary.ork.pl czcionkiczcionki.joe.pl aliasydai.pl, ork.pl, j6.pl tapety tapety.joe.pl obrazkiobrazki na NK
Online: ---
zdrowie i choroby
Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz 'Przejdź do serwisu', prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest GO-MEDIA, z siedzibą ul. Stanisława Betleja 12 lok 10, 35-303 Rzeszów, VAT-ID: PL792-209-42-66.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: gomedia@interia.pl.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o., w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do GIODO gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
klikmapa.pl
Kuchnia: zdrowe przekąski, czyli co warto jeść między posiłkami?

Kuchnia: zdrowe przekąski, czyli co warto jeść między posiłkami?

Przekąski.

Nie ma co się oszukiwać - mało która z nas ściśle trzyma się określonych pór posiłków i między nimi nie je nic. Niby nie jest to nic złego, jednak problemem jest to, że większość z nas jako przegryzkę wybiera sobie najczęściej puste kalorie w formie batonika, czekolady czy innej słodkości.

Zdrowszych dla nas produktów między posiłkami głównymi nie tykamy, zazwyczaj kierując się zasadą najlepsze jest to, co niezdrowe bądź niezdrowa żywność zaspokoi nasz głód na dłużej. Tak, to prawda, zjesz jednego małego batonika, a pełna czujesz się nawet przez kilka godzin. Dlaczego? Bo taki mały batonik ilością zawartych w sobie kalorii często przypomina przeciętne danie obiadowe. Czyli obiad możesz sobie w tym momencie bez problemu odpuścić.

A przecież zdrowa, lekka przekąska też może być pyszna - zwłaszcza w okresie wiosenno-letnim, kiedy to dostępne owoce i warzywa, które możesz wykorzystać do przyrządzania takich przegryzek, swoimi kolorami uświetniają wygląd potraw. 

Dodatkowo, komponując drugie śniadanie czy podwieczorek, masz możliwość wybrać sobie składniki: nie lubisz marchewki? W porządku, wybierz więc taki owoc lub warzywo, które Ci smakuje, np truskawkę czy pomidora.

W dzisiejszej notce 10 przepisów na smaczne i proste w wykonaniu przekąski.

 

Przepis I - rzodkiewki z pastą wiosenną

Składniki:

  • 6 rzodkiewek,
  • 4 łyżeczki serka śmietankowego,
  • 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 plasterki czerwonej papryki,
  • pieprz.

Jak przygotować przekąskę?

Dokładnie umyj rzodkiewki i odetnij liście. Zostaw 1 cm wystających gałązek, przekrój je na połówki i wykrój dołki w białych częściach. Paprykę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, następnie wymieszaj ją są z serkiem, jogurtem i posiekanym szczypiorkiem. Nałóż tak wymieszane składniki na rzodkiewki. Udekoruj szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.

 

Przepis II - ogórkowe słupki z niespodzianką

Składniki:

  • 4 ogórki,
  • jedno opakowanie serka feta,
  • 20 oliwek nadziewanych papryką,
  • mały pojemnik jogurtu naturalnego (bądź pół szklanki gęstej śmietany),
  • pęczek szczypiorku,
  • pieprz,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • pół strąka papryki.

Jak przygotować przekąskę?

Utrzyj fetę z jogurtem, następnie wymieszaj z drobno posiekanymi warzywami, oliwkami pokrojonymi w krążki (kilka oliwek zostaw jednak do dekoracji). Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obierz ogórki, pokrój je na równej długości słupki, z każdego wydrąż środki (zostawiając wokół półcentymetrową warstwę miąższu). Ustaw te słupki pionowo i napełnij przygotowaną masą serową. Udekoruj oliwkami i szczypiorkiem. 

 

Przepis III - kolorowa przekąska cytrusowa

Składniki:

  • 2. pomarańcze,
  • 1. marchewka,
  • 2. łyżki śmietanki kremowej,
  • 2 jabłka,
  • 2. łyżeczki miodu,
  • 4 gałązki mięty,
  • cukier cynamonowy.

Jak przygotować przekąskę?

Obierz pomarańcze, jabłka i marchewki. Pokrój pomarańcze w plasterki, wybierz najładniejsze środkowe plastry (8 sztuk), resztę drobno posiekaj. Zetrzyj marchew w drobną łezkę, jabłka w dużą łezkę do miski. Dodaj posiekane pomarańcze oraz miód i śmietankę. Wymieszaj dokładnie. Weź po dwa plastry pomarańczy i przełóż je masą marchewkowo-jabłkową. Przed podaniem posyp cukrem cynamonowym i udekoruj gałązkami mięty.

 

Przepis IV - jajeczna rapsodia

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 10-15 dag żółtego sera w kawałku (np. goudy),
  • pęczek szczypiorku bądź rzeżuchy,
  • słoik majonezu,
  • pieprz z młynka.

Jak przygotować przekąskę?

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i zetrzyj na tarce jarzynowej. Następnie zetrzyj ser. Szczypiorek po umyciu drobniutko posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i pieprzem.

 

Przepis V - sałatka warstwowa

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary,
  • słoik selera konserwowego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka ananasów,
  • 20 dag szynki konserwowej,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 20 dag sera żółtego,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki.

Jak przygotować przekąskę?

Seler, kukurydzę i ananasa osącz z zalewy. Szynkę i ananasa pokrój w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka pokrój w kostkę. W przezroczystej salaterce ułóż warstwowo: selera, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, szynkę, jajka, ponownie majonez, ser żółty. Całość posyp natką pietruszki.

 

Przepis VI - wiosenna fantazja z orzechami

Składniki:

  • 25 dag pieczarek,
  • duży por,
  • 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • cukier,
  • sól,
  • 2. łyżki natki pietruszki,
  • ocet winny z czerwonego wina,
  • pieprz kolorowy ziarnisty.

Jak przygotować przekąskę?

Umyte i obrane pieczarki pokrój w cienkie plasterki i skrop odrobiną octu winnego z czerwonego wina. Dobrze opłukaną białą część pora pokrój w półtalarki. Orzechy praż na patelni i niezbyt drobno posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj, dodaj majonez przyprawiony solą, cukrem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Wszystko posyp natką pietruszki. Podawaj z przyrumienionym na maśle pieczywem tostowym.

 

Przepis VII - szparagi w szynce

Składniki:

  • szynka konserwowa,
  • słoiczek szparagów,
  • świeża papryka,
  • pomarańcza,
  • żelatyna.

Jak przygotować przekąskę?

Zawiń szparagi w szynkę konserwową (dwa szparagi w jeden plaster szynki), udekoruj według uznania pokrojoną papryką i kawałkami pomarańczy. Przygotuj galaretę (na litr wody jedna żelatyna). Zalej potrawę gotową galaretką i poczekaj, aż stężeje.

 

Przepis VIII - jajka łyżwiarskie

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 2. łyżeczki kawioru czerwonego na każdą połówkę,
  • słoik majonezu,
  • natka pietruszki do ozdoby.

Jak przygotować przekąskę?

Ugotuj jajka na twardo. Następnie obierz je ze skorupek i przekrój na pół. Na każdą połówkę nałóż dwie łyżeczki majonezu i dwie łyżeczki kawioru czerwonego. Możesz przyozdobić natką pietruszki.

 

Przepis IX - wiosenny zawijaniec

Składniki:

  • 8 plasterków surowego boczku,
  • pęczek zielonych surowych szparagów,
  • 20 dag śmietany 18%,
  • marchewka,
  • tarty parmezan,
  • drobne oregano,
  • sól,
  • pieprz biały,
  • suszone pomidory.

Jak przygotować przekąskę?

Plastry boczku oprósz solą, pieprzem i oregano. Zawiń je i przebij wykałaczką. Wykałaczkę przytnij tak, aby nie wystawała poza roladkę z boczku. Roladki obsmażaj na małym ogniu ze wszystkich stron. Tłuszcz pozostały po smażeniu boczku przestudź i dodaj do niego śmietanę. Wymieszaj i dopraw pieprzem, ale nie solą. Dodaj startą na grubej tarce marchewkę i wszystko zagotuj. Gdy sos lekko zgęstnieje, a marchewka zmięknie, dodaj łyżkę tartego parmezanu i dokładnie mieszaj, aż ser się rozpuści. Szparagi przytnij do trzech czwartych długości i ugotuj w osolonej wodzie w wysokim rondelku pod przykryciem, tak aby stały pionowo, a ich kwiaty wystawały ponad wodę. Na talerzach ułóż szparagi w wachlarz, ich końcówki polej sosem. Z roladek usuń wykałaczki. Ułóż roladki na sosie (po dwie na talerzu). Przybierz suszonymi pomidorami.

 

Przepis X - babka jarzynowa w galaretce

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 25 dag zielonego mrożonego groszku,
  • pół puszki kukurydzy,
  • papryka zielona,
  • papryka żółta,
  • mała cebula,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 4 łyżki żelatyny
  • pieprz czarny ziarnisty Appetita.

Jak przygotować przekąskę?

Umyj i oczyść warzywa. Marchewkę pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej 1,5 l zimnej wody i zagotuj. Dodaj pieprz czarny ziarnisty i gotuj 15 minut. Cebulę obierz i opiecz, dodaj do wywaru i gotuj tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wyjmij je z wywaru, przecedź go, rozpuść w nim żelatynę, ostudź. Groszek blanszuj, osącz kukurydzę. Papryki pokrój w paski. Na spód salaterki wsyp część groszku, boki obłóż paskami papryki. Wsyp pokrojoną w kostkę marchewkę, resztę groszku, kukurydzę, krążki rzodkiewki i zalej tężejącą galaretą, a następnie schłodź. Galaretę wyjmij z salaterki i udekoruj rzodkiewką.

 

Drogie Panie, dysponujecie przepisami na inne zdrowe przekąski? Może mimo wszystko wierne jesteście batonikom? Zapraszam do dyskusji w komentarzach!

 

Fotografia zapożyczona z Google Grafika, informacje potrzebne do notki zaczerpnięte ze specjalistycznych stron.



Darcia94 18:16:35 26/03/2013 [Powrót] Komentuj