Zobacz wszytkie serwisy JOE.pl
blogiblog4u.pl blogiblogasek.pl katalog stronwjo.pl avataryavatary.ork.pl czcionkiczcionki.joe.pl aliasydai.pl, ork.pl, j6.pl tapety tapety.joe.pl obrazkiobrazki na NK
Online: ---
zdrowie i choroby nieruchomości na mapie
Kuchnia: makaron na pięć sposobów

Kuchnia: makaron na pięć sposobów

Makaron.

Podobnie jak pozostałe produkty zbożowe, jest głównym źródłem węglowodanów w diecie.

Kiedy słyszymy o makaronie, najczęstszym i najprostszym skojarzeniem jest jedno danie: spaghetti. Ileż jednak można jeść jedno i to samo na obiad, nawet jeżeli jakiś składnik bardzo lubimy? Pasty można przygotowywać na wiele ciekawych sposobów. W dzisiejszej notce pięć przepisów na dania, których główny składnik to kluski.

A więc: makaroniarze, łączmy się!

 

Przepis I - makaron z warzywami

Liczba porcji: 8.

Czas przygotowywania potrawy: 30 minut.

Zawartość kaloryczna: 395 kalorii.

Składniki:

  • połowa opakowania makaronu spaghetti,
  • jedna mała cukinia,
  • jeden mały bakłażan,
  • trzy pomidory,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • dwie łyżki masła,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • szczypta bazylii i oregano.

Ponadto miej pod ręką:

  • osiem foremek na muffinki lub babeczki,
  • tłuszcz do smarowania foremek.

Jak przygotować danie?

Ugotuj makaron na pół-twardo (al dente) i osącz z wody. Bakłażan i cukinię razem ze skórką pokrój w plastry. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Bakłażan oprósz solą i odstaw, aby puścił wodę. Z ugotowanego makaronu uformuj gniazdka, układając po porcji w nasmarowanych tłuszczem foremkach na muffinki lub duże babeczki. Piekarnik rozgrzej do dwustu stopni Celsjusza, wstaw foremki z makaronem i zapiekaj około piętnaście minut, aż makaron zyska złoty kolor. W tym czasie przesmaż bakłażana i cukinie na rozgrzanym oleju, zaś na rozgrzanym maśle zeszklij czosnek. Do czosnku dodaj pomidory i chwilę duś razem. Dodaj suszoną bazylię, oregano, sól, pieprz i wymieszaj. Na talerzach układaj po kilka plasterków bakłażana oraz cukinii, na nich zapieczone gniazdka makaronowe, a na wierzchu kładź po porcji gorących pomidorów z czosnkiem. Udekoruj cząstkami pomidorków koktajlowych i od razu podawaj.

 

Przepis II -  makaron z chili po sycylijsku

Liczba porcji: 4.

Czas przygotowywania potrawy: 25 minut.

Zawartość kaloryczna: 410 kalorii.

Składniki:

  • czterdzieści dekagramów makaronu penne (ukośnie ścięte rurki),
  • osiem pomidorów,
  • cztery ząbki czosnku,
  • cebula,
  • papryczka chili
  • sól,
  • pieprz,
  • cztery łyżki oliwy,
  • dwie gałązki bazylii,
  • pół łyżeczki cukru,
  • ser pecorino do posypania.

Ponadto miej pod ręką:

  • rondel,
  • talerze.

Jak przygotować danie?

Cebulę i czosnek posiekaj. Pomidory sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili umyj i osusz. Przekrój wzdłuż na pół i starannie usuń z niej nasiona. Następnie drobniutko ją posiekaj. W rondelku rozgrzej trzy łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Pod koniec dołóż czosnek, a następnie pomidory i papryczkę chili. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem - według uznania. Duś około pięciu minut. Oberwij listki z jednej gałązki bazylii, drobno posiekaj i dodaj do sosu. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu. Odcedź, dokładnie osącz, wymieszaj z łyżką oliwy i rozłóż na talerze. Każdą porcję zalej sosem, posyp wiórkami sera i udekoruj listkami bazylii.

 

Przepis III - zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Liczba porcji: 4.

Czas przygotowania potrawy: 70 minut.

Zawartość kaloryczna: 727 kalorii.

Składniki:

  • trzydzieści dekagramów makaronu świderki,
  • sól,
  • pięć dekagramów masła,
  • cztery dekagramy mąki pszennej,
  • dwieście mililitrów bulionu warzywnego,
  • dwieście mililitrów mleka, 
  • dwieście mililitrów śmietany kremówki,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • dziesięć dekagramów pieczarek,
  • dwadzieścia dekagramów szynki,
  • dwie łyżki oliwy,
  • masło do brytfanki.

Ponadto miej pod ręką:

  • rondel,
  • brytfannę.

Jak przygotować danie?

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Możesz użyć ugotowanego wcześniej i niewykorzystanego makaronu. W rondelku przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Do zasmażki powoli wlewaj mleko i śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Uzyskany w ten sposób sos beszamelowy gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż razem z pieczarkami na oliwie. Wymieszaj z makaronem. Przełóż do natłuszczonej brytfanny i zalej beszamelem. Piecz przez czterdzieści minut w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu stopni Celsjusza.

 

Przepis IV - cannelloni z pomidorami po neapolitańsku

Liczba porcji: 6.

Czas przygotowywania potrawy: 110 minut.

Zawartość kaloryczna: 320 kalorii.

Składniki: 

  • czterdzieści dekagramów makaronu cannelloni (duże, grube rurki),
  • pięćdziesiąt dekagramów mielonej wołowiny,
  • marchewka,
  • dwie łodygi selera naciowego,
  • dwie cebule,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki śmietany osiemnastoprocentowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • puszka pomidorów w zalewie,
  • piętnaście dekagramów tartego, twardego sera,
  • łyżka masła,
  • oliwa do smażenia.

Ponadto miej pod ręką:

  • rondel z grubym dnem,
  • praskę,
  • tarkę z grubymi otworami,
  • patelnię,
  • formę do zapiekania.

Jak przygotować danie?

Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę zetrzyj na tarce z grubymi otworami. Seler pokrój w kosteczkę. Rozgrzej rondel z grubym dnem, wlej olej. Zeszklij na nim połowę posiekanej cebuli i czosnek, dodaj marchewkę i seler. Mięso smaż na patelni przez kilka minut, przełóż do rondla. Dodaj koncentrat, dopraw solą i pieprzem, duś przez około dziesięć minut i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do mięsa śmietanę i połowę sera, wymieszaj i nadziej cannelloni. Ułóż w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Na oleju przesmaż pozostałą cebulę, dodaj pomidory pokrojone w kostkę wraz z zalewą, dopraw do smaku, duś przez pięć minut. Polej makaron sosem, posyp pozostałym serem i zapiekaj w dwustu stopniach Celsjusza przez około czterdzieści minut.

 

Przepis V - tagliatelle z groszkiem po toskańsku

Liczba porcji: 4.

Czas przygotowywania potrawy: 35 minut.

Zawartość kaloryczna: 600 kalorii.

Składniki:

  • czterdzieści dekagramów makaronu tagliatelle (grube wstążki),
  • trzydzieści dekagramów pieczarek,
  • dziesięć dekagramów wędzonego boczku,
  • cebula,
  • piętnaście dekagramów mrożonego zielonego groszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka mąki,
  • dwieście mililitrów śmietany osiemnastoprocentowej.
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • cztery gałązki bazylii,
  • pięć dekagramów sera typu parmezan.

Ponadto miej pod ręką:

  • patelnię.

Jak przygotować danie?

Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu i odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt drobną kosteczkę lub w paseczki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i na dużym ogniu smaż pieczarki przez dwie minuty. Dodaj cebulę, boczek i smaż dalej, aż wszystkie składniki ładnie się zrumienią. Następnie oprósz wszystko solą, pieprzem i mąką, dodaj groszek. Podlej wszystko bulionem. Dolej śmietanę i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około dwie minuty na dużym ogniu. Dołóż do sosu listki oberwane z trzech gałązek bazylii, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. Posyp danie grubo startym serem i udekoruj pozostałymi listkami bazylii.

 

Drogie Czytelniczki, jakie jest Wasze ulubione danie makaronowe? 

 

Fotografia zapożyczona z Google Grafika, informacje potrzebne do notki zaczerpnięte ze specjalistycznych stron.



Darcia94 21:42:51 12/04/2013 [Powrót] Komentuj


Ja tam lubię makarony, ale najbardziej wkurza mnie ich gotowanie- to mi wykipi, latam co chwilę sprawdzać czy już zmiękł czy jeszcze nie... Mało wesołe -.-
Dlatego wolę przepisy w stylu "wrzuć nieugotowany makaron do naczynia, zalej sosem i piecz X czasu" ;)
Ludożerka 17:38:20 20/04/2013
77-45-55-232.sta.asta-net.com.pl | brak www IP: 77.45.55.232